Poškodbe hrbtenjače

Poškodbe hrbtenjače lahko s seboj nosijo resne simptome. Vsaka poškodba je posebna in vsak posameznik se na njo odzove drugače. Različne poškodbe hrbtenjače lahko povzročijo različne stopnje paraliziranosti. Paralize so lahko začasne, delne ali pa celo trajne. Resnost poškodbe zavisi od področja, ki je prizadeto in ali je ta poškodba popolna ali nepopolna. Tako poznamo različne vrte paraliz.

MONOPLEGIJA

Paraliza, ki prizadene eno področje telesa. Paraliza, ki prizadane eno okončino. Če je na primer ta poškodba, prizadela eno roko, potem lahko rečemo, da se poškodba nahaja na nasprotni polovici sprednjih možganov oz. frontalnega dela možganske skorje. Saj je na primer sprednja leva polovica možganov oz. frontalne možganske skorje zadolžena za gibanje desne polovice telesa oziroma, križanje živčnih vezi se zgodi v meduli, nato sledi hrbtenjača.

Vzroki za nastanek take poškodbe možganov so lahko: Možganska kap, tumor, vnetje.

Poškodba lahko vpliva na vid na isti strani možganov, disfazija (govorna motnja) in izgubo nadzora oziroma zavedanjem lokacije uda na nasprotni strani telesa.

Poškodba živca v hrbtenjači na eni strani vpliva na funkcije udov na isti strani telesa.

Če se na primer paraliza nahaja v eni nogi potem se lokacija poškodbe nahaja v kontralateralnem kortexu možganov (nasprotnem) z ipsilateralnim senzoričnim primanjkljajem (istostranskim). Če se poškodba nahaja v ispilateralnem živcu v hrbtenjači so najpogostejši simptomi izguba občutka na temperaturo in bolečino ali na dotik. Lahko tudi pride do izgube nadzora lokacije oziroma zavedanja lokacije udov na obeh straneh, kadar gre za hujšo obilko poškodbe, kot jih povzroči tumor, vnetje...

HEMIPLEGIJA

Paraliza, ki prizadane polovico telesa, eno stran telesa. Nastopi, ko je prizadeta ena stran možganov oz. možgankse skorje. Lahko jo povzroči pomanjkanje kisika v možganih, pred ali med porodom. Drugi vzroki so lahko prometna nesreča, infarkt, infekcije (sepsa), hudi padci.

Vsakdo se drugače odzove na hemiplegijo. Osebe imajo eno stran telesa šibko in otopelo. Lahko imajo slabo kontrolo in zavedanje o eni strani telesa. Osebe, ki se gibljejo in imajo hemiplegijo imajo lahko težave pri ravnotežju. Osebe imajo lahko probleme z spominom in koncentracijo. Ravno tako imajo lahko tudi motnje pri govoru, kot je na primer izgovorjava nekaterih besed. Osebe imajo lahko težave pri doseganju ciljev in planiranjem. Lahko se pojavijo nenadzorovani krči v mišicah, slabo kontrolo pogleda in delno izgubo vida. (Kognitivne motnje)

Hemiplegija sama po sebi se ne poslabša s časom. Potrebno je pa vedeti, da osebe z hemiplegijo ne morejo same redno izvajati gibalnih vaj zato lahko s časoma sledijo težave, ki nastopijo kot težave pri pomanjkanju gibanja. Mišice bodo postale bolj toge, kar oteškoči osebi da se giblje vse težje in težje. Na trgu obstajajo določene prilagoditve, ki omogočajo ljudem z hemiplegijo, da živijo bolj enostavno. Osebam z hemiplegijo lahko pomaga tudi psihoterapevt, delovni terapevt in govorni terapevt.

PARAPLEGIJA

Paraliza, ki prizadane telo od prsi ali od pasu navzdol. Gre lahko za delno ali popolno paralizo spodnje polovice telesa, ki vključuje obe nogi in je praviloma posledica prizadetosti v hrbtenjači oziroma vlakna v hrbtenjači. V torakalnem ali ledvenem delu. Gre za paralizo, kjer imamo popolno ali delno izgubo funkcij, ki zadeva gibanje in čutenje.

Paraplegija navadno vključuje T1 do L5 predel vretenc.

Ob pojavu paraplegije se pojavijo motnje komunikacije med možgani in področjem pod poškodbo hrbtenjače. Motnje oz poškodbe so lahko tako velike, da komunikacije ni več. Nivo poškodbe se odraža v izgubi različnih senzoričnih in motoričnih funkcijah. Če se poškodba nahaja v višjem vretencu, bližje možganom to pomeni, da je izguba funkcij v okončinah večja, kot če se poškodba nahaja v nižjem vretencu.

Paraplegija lahko nastane, kot posledica prometne nesreče, hudi padci, nasilja, sportnih in rekreativnih dejavnostih.

Naravni vzroki za nastanek paraplegije so genetske mutacije, možganske poškodbe, avtoimunske motnje, Guillain-Barré sindrom, infarkt, pomanjkanje kisika v možganih, tumor, multiple skleroza ali pa mišična distrofija.

Ko nekdo trpi za paraplegijo ima lahko težave pri dihanju saj lahko paraliza vpliva na mišice, ki so pomembne za dihanje. Diafram, abdominalne mišice. To lahko privede do težav pri globokem vdihovanju in izdihovanju. Prav tako lahko paraplegija prizadene hrbtne mišice, mišice v prsih in tako rečeno jedrne mišiče.

Osebe, ki trpijo za paraplegijo imajo lahko popolnoma ali deloma onesposobljene motorične funkcije, čutne funkcije pod mestom poškodbe. Kar jim onemogoča hojo ali celo stanje, kjer je potrebna dodatna pomoč.

Osebe imajo lahko zmanjšan libido. Imajo lahko težave pri kontroli mehurja in uriniranja. Pojavijo se lahko fantomske bolečine. Pojavijo se lahko sekundarne infekcije in uležnine, zato je potrebno take osebe med spanjem tudi obračati. Posteljnina, rjuhe morajo biti popolnoma izravnane, da ne pride do motenj prekrvavitev med spanjem. Pojavijo se lahko tudi kronične bolečine.

Kot pri vseh boleznih zgodnje odkritje paraplegije lahko rezultira v boljše zdravljenje. Potrebno je opomniti, da je vsak posameznik individualen zato ima lahko isti pristop zdravljenja pri različnih posameznikih različen rezultat.

Redne vaje pri osebah z paraplegijo lahko upočasnijo mišično altrofijo in zadržijo trenutno stanje oziroma prožnost, gibljivost mišic.

Pod zdravljenje paraplegije velja omeniti medicinsko zdravljenje, kot so operacija, zdravila, terapije, vaje, psihoterapije, izobrazba posameznika glede njegovega stanja, razni drugi programi podpore, akupunktura, masaža, kiropraktika in kakor tudi drugi tretmaji. Vsekakor je zdravljenje dolgotrajno.

QUADRIPLEGIJA / TETRAPLEGIJA

Paraliza, ki prizadane vratno hrbtenjačo ali nad prvim torakalnim vretencem.

Quadriplegija je poškodba, ki se nahaja znotraj poročja hrbtenice definiranega z oznako C1-C8. Znotraj prvega torakalnega vretenca.

Posledica je stopnja paralize, ki zajema vse štiri okončine. Obe roki in obe nogi.

Če imamo znotraj območa C1-C8, poškodbo na področju C5 in C6 vretenc bomo imeli manjšo poškodbo saj sta C5 in C6 vretenci nižje na hrbtenjači od na primer od C4 pa do C1 vretenc.

Stopnja paralize ravno tako zavisi od narave poškodbe. Pri nekaterih poškodbah se lahko izvaja rehabilitacijska terapija med tem, ko druge poškodbe še niso tako dobro raziskane.

Poškodba je lahko tudi tako huda, da pacienti ne zmorejo dihati brez dodatne pomoči. Velja dejstvo, da bližje, kot je poškoba možganom, torej višje kot se nahaja na hrbtenjači večja bo njena razsežnost. Poznamo pojem funkcionalna quadroplegija, ki pomeni popolno nesposobnost gibanja. Zahteva popolno skrb za higijeno, prehranjevanje itd.

Quadriplegija je lahko posledica prometne nesreče, padcev pri raznih extremnih športnih aktivnosti, kakor poškodbah pri vsakdanjih, strelnih ran oz. podobne vrste nasilja, nesrečah pri medicinskih ali operacijskih posegih.

Simptomi so lahko kronična bolečina, kar lahko privede do mišične altrofije pri boleznih ali spremembe v čutilih. Izguba čuta pod poškodbo. Ta izguba čuta je lahko trajna in popolna ali pa delna. Nezmožnost premikanja udov pod poškodbo. Včasih se gibanje do neke mere lahko povrne.

Spastičnost pomeni nenadni gibi. Ti nenadni gibi se lahko pojavijo na področjih, ki so najbolj prizateda s paralizo.

Težave pri kontroli izločanja brez dodatne pomoči. Ravno tako so pogoste infekcije urinalnega trakta, vse kot posledica izgube kontrole dela pod poškodbo.

Respiratorne infekcije. Težave pri spolnosti. Pri moških se lahko pojavijo težave z erekcijo pri ženskah pa težave z lubrikacijo. Ravno tako se pojavijo spremembe v libidu in težave pri orgazmu. Zmanjša se tudi plodnost. Ker se osebe, ki trpijo za quadriplegijo ne morejo gibati sledijo kmalu tudi bolezni, ki nastopijo kot posledica pomanjkanja gibanja. Prekomerna telesna teža. Zato je izjemno pomembna pravilna dieta. Tesnoba in depresija, kakor tudi druge psihične bolezni. Težave z občutkom oz. zavedanjem svojega telesa. Glede na resnost poškodbe imajo lahko osebe težave z zavedanjem kje se njihove okončine nahajajo, brez da pogledajo.

Quadriplegija na žalost ni ozdravljiva. Pa vendarle je potrebno ne izgubiti upanja saj nekateri bodisi redki quadriplegiki uspejo povrniti z terapijo do določene mere določene gibe. Malo je quadriplegikov, ki uspejo povrniti v vse ude vse občutke. Kljub operaciji hrbtenice, zdravil in terapije. Zato so cilji zdravljenja bolj ko ne zmanjšanje tveganja nevarnosti za trenutno zdravje, izboljšanje prognoze na dolgi rok in najpomembneje učenje možganov in hrbtenjače kako zaobiti poškodbo. Zdravljenje vključuje: operacije, zdravila, izobrazba, družinska podpora, terapija govora, fizična terapija, terapija izvajanja vaj in vključevanje v skupine, ki nudijo podporo.

Poškodbe, ki povzročijo quadriplegijo so nepredvidljive saj so možgani in celotna hrbtenjača zelo delikatni strukturi. Možgani na primer lahko pri poškodbi enega dela povrnejo funkcionalnost do določene mere ampak so na primer predeli, kjer ni možne povrnitve. Stroki veliko stvari še ni znanih glede možganov in hrbtenjače zato ni enostavno podati ekzaktne napovedi. Zaradi tega se zdravljenje izvaja na dolgi rok. Kako izboljšati kvaliteto življenja z poškodbo, se naučiti živeti z poškodbo, naučiti možgane, da zaobidejo poškodbo.

Previous
Previous

Možgani in hrana

Next
Next

Mišična distrofija