Osebna higiena

V času pandemije je še toliko bolj potrebno poznavanje osebne higiene, še posebej pri delu z občutljivo skupino ljudi. V higieno spada vse, kar ohranja naše telo čisto. Vključuje vse dnevne aktivnosti kot so tuširanje, krtačenje zob in vse druge rutine, ki ohranjajo naš izgled čist in urejen.

Dobra higiena je ključeni del pri ohranjanju našega telesa zdravega. Je ravno tako pomembna, kot dobra dieta, redna aktivnost, zadosti spanja.

Fizični efekt slabe higiene privede do razvoja bakterij, virusov in ostalih patogenov. Virusi in bakterije so premajhni, da bi jih videli s prostim očesom in se nahajajo povsod. Nahajajo se v zraku, vodi, hrani, na naši koži v našem telesu, ustih.

Niso vse bakterije slabe. Nekatere so neškodljive in celo koristne.

Znebite se slabega zadaha.

Naš prebavni trakt vsebuje bakterije, ki nam pomagajo pri prebavi hrane. Hrano razgradijo na molekule, katere naše telo lahko uporabi. Vse bakterije dnevno gledajo kaj lahko pojejo. Včasih najdejo hranilne snovi na mestih, ki niso tako zdrave. V ustni votlini med zobmi. Nabirajo se v ustnih oblogah, kjer se hranijo z delci hrane. Ko prebavijo hrano to povzroča slab zadah, proizvajajo kisline, ki razjedajo zobe in dlesni. To vodi do gnitja. Regularno krtačenje in uporaba nitke zmanjšuje zalogo hrane za bakterije in s tem njihovo delovanje. Idealno je tako umivanje zob po vsakem obroku ali pa vsaj zjutraj in zvečer.

Pri umivanju zob je potrebno izbrati mehko ščetko. Prvih par potegov na začetku umivanja zob je potrebno narediti nežno. Saj so sčetine na ščetki še trde. Skrtači se zobe na vseh površinah in ne pozabimo na krtačenje jezika.

Poleg krtačenja jezika se velja spomniti tudi na grgranje z ustno vodo. Ustno vodo po grgranju izpljunemo. Kar nekaj ustnih vod vsebuje sestavine, ki dajejo našim zobem belino.

Uravnavanje telesne temperature.

Higiena se ne nanaša le na usta. Bakterije imajo rade vroče in mastne predele. Roke, noge in intimne dele. Ob pozornosti na teh predelih bomo preprečili smrad in razdraženje.

Vroči poletni dnevi prinesejo s sabo vse vrste dodatnih problemov. Prekomerno znojenje, izpuščaje, srbenje in smrad.

Zelo pomembno je hlajenje telesa. Rehidracija telesa preko hrane, ki vsebuje veliko vode, vitaminov in mineralov na primer sadje in zelenjava. Telesno temperaturo lahko ohranimo tako, da se umaknemo v senco ali v klimatiziran prostor.

V vročih poletnih dneh, dnevno tuširanje postane pomembno vendar pa kar hitro ugotovimo, da le to ni dovolj. Predeli pod pazduho kar hitro postanejo žarišča neprijetnih vonjav, kar pa umirimo z uporabo deodoranta.

Koža pri osebah v puberteti proizvaja več maščob, s katero se bakterije rade prehranjujejo. Zato je redno tuširanje pri takih osebah še toliko bolj potrebno.

Umivanje rok.

Pod higijeno spada tudi umivanje rok po zapustitvi stranišča, kakor tudi vseh javnih površin. Možnost bakterij na rokah je po vrnitvi iz takih mest velika. Roke umivamo po 15min z toplo vodo in milnico. Med umivanjem poskrbimo, da dosežemo prostore med prsti, prostore za nohti. Roke po umivanju dobro splahnemo z čisto vodo. Ravno tako je pomembno, da se roke po umivanju dobro obrišejo, oziroma posušijo z fenom za roke.

Praskanje ran in praskanje očesa omogoča bakterijam in virusom lahek vstop v naš organizem, kakor tudi povzročitev infekcije. Ko govorimo o infekciji to pomeni, da so bakterije in virusi preplavili naš telesni imunski sistem. Infekcije so lahko boleče in nevarne. Za znebitev infekcije so največkrat potrebna zdravila.

Bakterije in virusi lahko dalj časa živijo na površinah, kot so kljuke, ograje tudi stoli in mize. Zato je redno umivanje rok, še toliko bolj pomembno in ne le, ko zapustimo sanitarije. V času kovida, se je izkazala uporaba razkužila za roke še toliko bolj pomembna.

Bakterije na roke lahko spravimo tudi z kašljanjem ali kihanjem. Ravno tako si velja zapomniti vsakokratno umivanje rok, ko smo bili v stiku s kakšnim hišnim ljubljenčkom.

Pod umivanje rok ne smemo pozabiti na umazanijo, ki se nabere za nohti. Zato je nega nohtov del higijene, ki je ne smemo nikakor zanemariti.

Pri menstrualnih ciklusih, kadar gre za menjavo tamponov je pomembno, da se roke umijejo pred in po menjavi tamponov.

Umivanje nog.

Vsi vemo, da obstaja nešteto razlogov za vzdrževanje redne higijene nog.

Znoj, ki se nabere v nogavicah in v obutvi, ki jo nosimo, kjer ne pride do izhlapevanja privede do močnega smrada.

Rešitev za preprečitev smradu je zelo enostavna. Redno umivanje nog. Najbolj efektivno je, če uporabimo krpo za pranje. Na ta način uspemo kar se da najbolje spraskat odmrlo kožo. Nadalje velik naredimo, če stopala nato operemo v vodi pomešane z sodo bikarbono pomešano z limoninim sokom.

Uporaba čistih in suhih nogavic kakor tudi obutve je izredno pomembna pri preprečitvi smrada.

Skrb za kožo.

Čista in zdrava koža je posledica prave higijene. Pravilna skrb za kožo je zelo potrebna, da koža osrane zdrava in ne nagubana.

Pod skrb za kožo spada tudi zaščita kože pred soncem. Prekomerna izpostavljenost soncu povzroči na koži gube, starostne pege in sončne opekline. Pomembna je uporaba raznoraznih krem za zaščito kože na soncu.

Tako kot naše telo, tako mora tudi naša koža ostati hidrirana. Za ta namen uporabimo vlažilno kremo, losjon po tuširanju s katerim preprečimo suhost.

Skrb za čista ušesa.

Preveč ušesnega masla lahko povzroči poleg slabšega sluha še bakterijsko infekcijo. Zato je zelo pomembno redno čiščenje ušes.

Najpogosteje čistimo ušesa z ušesnimi palčkami. Pri njihovi uporabi je zelo pomembno, da smo zelo pazljivi, da ne gremo z njimi pregloboko v ušesni kanal in ne povzročimo poškodbo.

Razna olja omogočijo topljenje maščob s čimer omogočimo, da ušesno maslo lažje zapusti ušesni kanal.

Higijena prostora.

Redno čiščenje osebnega prostora je pomemben faktor pri uničevanju bekterij in virusov. Večina nas se počuti bolje kadar so stvari v prostoru urejene in organizirane.

Pomembno je redno čiščenje naprav in aparatur pred in med uporabo. Disinfekcija površin, sterilizacija medicinske opreme, s čimer uničimo potencialno nevarne mikroorganizme.

Pod higijeno prostora spada redno:

  1. Čiščenje tal

  2. Brisanje prahu

  3. Pospravljanje

  4. Sesanje

  5. Prezračevanje

Pospravljena okolica omogoča red in urejenost. Zavedno ali nezavedno, neurejena okolica obremenjuje naš vizualni korteks.

Seveda pa ne gre pozabiti na pranje perila.

Higijena pri perilu.

Obleke, ki jih nosimo morajo biti čiste. Po pranju je obleke in ostale gospodinjske izdelke, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu potrebno posušiti in nato še zlikati. Uporabnikovo perilo se načeloma pere ločeno od ostalih članov s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu. Pri pranju se uporabljajo dezinfekcijska sredstva (olje sivke, olje timijana, soda bikarbona…) in pravilna temperatura. Sušenje lahko opravimo zunaj na soncu ali pa sušilnem stroju. Novejši sušilni stroji imajo razno razne antibakterijske programe. Sonce pa tako ali tako z svojo UV svetlobo deluje antibakterijsko in antivirusno.

Olje sivke: Deluje antibakterijsko
Olje Timijana: Znano, da uničuje bakterijo E.Coli.
Soda Bikarbona: Odstranjuje neprijetne vonjave. (1/2 skodelice sode bikarbone se doda na en pralni stroj perila)

Likanje je zelo pomembno saj visoka temperatura likalnika deluje dezinfekcijsko. Zlikana posteljnina in spalno perilo pri osebah z omejeno gibljivostjo preprečuje nastanek dekubitusov.

Pomembno je, da so obleke, ki jih nosimo suhe in čiste. Mokre oziroma vlažne obleke omogočajo razvoj bakterij, ki povzročajo dodaten smrad.

Oblačimo se v skladu z situacijo in zdravstvnim stanjem uporabnika. Odvisno je od situacije in od vremena kaj bomo oblekli. Tako bomo po leti oblekli obleke, ki nam bodo pomagale hladiti naše telo in ne bodo onemogočale telesu izločanje znoja. Pod to spadajo med drugim obleke narejene iz naravnih materialov. (Bombaž, Volna, Naravna viskoza, Svila…) Tako se bo telo pod njimi lažje hladilo in bo količina potenja veliko manjša.

Osebni asistent bo na delo z uporabnikom prišel oblečen v obleki, ki mu omogoča nemoteno gibanje in olajša delo z uporabnikom. Obleka bo čista. Ravno tako bo poskrbel, da bo uporabnik imel na sebi vedno čista oblačila.

Higijena na potovanju.

Pri potovanju moramo biti posebej pozorni na čistočo vode. Potrebno se je pozanimati v kakšni obliki se voda, ki jo želimo piti nahaja. Priporočljivo je, da pijemo le ustekleničeno vodo. Ravno tako za pranje zob je priporočljiva uporaba le ustekleničene vode.

Hrano ne peremo z vodo za katero nismo 100% prepričani, da ne vsebuje škodljivih snovi ali patogenih organizmov.

V primeru, da nimamo dostopa do čiste vode je ena izmed rešitev, da vodo predhodno prekuhamo. Voda naj vre vsaj 1min.

Potrebno je poskrbeti, da vso posodo, ki jo opremo tudi dobro posušimo.

Zaključek.

Hitreje, ko se posameznik navadi na higienske navade lažje je. Vzame čas ampak je potrebno. Izboljša počutje, zdravje in kvaliteto življenja. Osebna higiena je pomemben del mentalnega zdravja telesa saj vidimo, da se z njim prepleta. Ko ima nekdo težave in se sooča z psihičnimi težavami, lahko to prepreči izvajanje določenih higienskih aktivnosti v vsakdanjem življenju. Nekatere osebno higienske navade so tuširanje, umivanje lasišča, uporaba deodoranta, umivanja zob in nošnja čistih oblačil. En način v izogib smozanemaritve je socialna pomoč. Komunikacija lahko prepreči izolacijo in vodi k produktivni komunikaciji o osebnem zdravju posameznika.
Pri osebah z slabimi navadami za osebno higieno pomaga, če si dnevne aktivnosti osebne higiene, razdelijo po manjših korakih.


1.) Zastavijo si cilje samooskrbe.
2.) Nastavijo si načrt ali opomnike za tuširanje ali krtačenje zob.
3.) Poiščejo pomoč prijateljev ali družine.

Vsak napredek, ki ga uspejo narediti na tej poti je korak v pravo smer. Ravno tako ni potrebno izključiti pogovor z osebnim zdravnikom.














Previous
Previous

Osebna Asistenca

Next
Next

Voda in zdravje